FacebookEvent

Expositie: Monumenten in het vizier

Tot maandag 16 april

De tentoonstelling richt zich op de systematische vernietiging van culturele en religieuze objecten in Bosnië en Herzegovina, Kroatië en Kosovo tijdens de oorlogen in het voormalige Joegoslavië van 1991 tot 1999.

De tentoonstelling, gebaseerd op het interactieve verhaal Targeting History and Memory, presenteert de manier waarop misdaden tegen cultureel, historisch en religieus erfgoed werden onderzocht, gereconstrueerd en geprocedeerd bij het Internationaal Oorlogstribunaal voor het voormalige Joegoslavië Tribunaal in Den Haag (International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia – ICTY).

De tentoonstelling presenteert bepaalde aanklacht punten van de verschillende ICTY’s rechtszaken: de beschietingen van de oude stad in Dubrovnik, de verbranding van het oude stadhuis en bibliotheek in Sarajevo, de vernietiging van de oude brug in Mostar en van vele culturele en religieuze objecten in Bosnië en Herzegovina, en Kosovo. Daarnaast zijn er ook de voorbeelden van de niet geprocedeerde verwoestingen van monumenten in Kroatië, Bosnië en Herzegovina en Kosovo. Onder andere vele aanvallen op de gedenktekens en monumenten van de verzetsbeweging en antifascistische strijd in Kroatië tijdens de Tweede wereldoorlog. Tot nu toe was er niemand aangeklaagd voor deze vernietigingen.

Verschillende documenten, foto’s van oorlogsfotografen en onderzoekers van cultureel erfgoed worden gepresenteerd. Daarnaast zijn ook foto’s van Damir Fabijanić, Nenad Gattin, Wade Goddard, Milomir Kovačević, Danilo Krstanović, Pavo Urban te zien.

De documentaire film Monument (2015) van Igor Grubić wordt als onderdeel van deze tentoonstelling in het Filmhuis (Spui 191, Den Haag) vertoond. In de catalogus van de tentoonstelling zijn er de teksten van Višnja Kisić, Helen Walasek en András Riedlmayer.

Deze tentoonstelling was al eerder te zien in Zagreb (Glyptotheek van Kroatische academie voor wetenschap en kunst), Belgrado (Centrum voor culturele decontaminatie), Sarajevo (Historische Museum van Bosnië en Herzegovina) en Pula (SENSE – Centrum voor transitionele rechtvaardigheid).

Entree:
GRATIS

Bezoekadres: Atrium stadhuis, Spui 70, 2511 BT Den Haag.

Meer informatie: www.heritage.sense-agency.com