Clingendael tijdens de Tweede Wereldoorlog

Dinsdag 2 mei – 13.30 uur – vanaf GRATIS

Audiovisuele presentatie met film door Monique van den Broek. De presentaties zijn gratis met een geldig Museon entreebewijs.

Toen Jan van den Ende en Monique van de Broek in 1999 een film maakten van het landgoed Clingendael kon, vanwege Jans verzetsverleden, een verwijzing naar de Tweede Wereldoorlog niet ontbreken. Helaas is op het landgoed alleen een tekstbordje met “op deze plaats werden op 14 mei 1942 twee verzetsstrijders verhoord door Himmler” terug te vinden. Een van hen, Pim Boellaard, was aanwezig bij de première van de film. Pas na zijn overlijden en het verschijnen van zijn biografie werd duidelijk wie Pim Boellaard is geweest.

Op het landgoed Clingendael gaan historie en natuur hand in hand en dwaalt u van verleden naar heden. In de 17de eeuw laat de familie Doublet in een oude duinvallei een Franse tuin aanleggen. Ruim een eeuw later krijgt de familie Van Brienen het landgoed in bezit en richt zij de tuin in volgens de Engelse landschapsstijl. De Japanse tuin van freule Daisy van Brienen dateert van het begin van de 20ste eeuw. Kort na haar dood breekt de Tweede Wereldoorlog uit. Rijkscommissaris Seyss-Inquart legt beslag op het landgoed en maakt het tot de ‘Vesting Clingendael’. De Gemeente Den Haag koopt in 1954 het landgoed aan en sindsdien is het vrij toegankelijk. Nu vormt dit groene gebied een oase van rust, waar veel bijzondere bomen, stinzenplanten, paddenstoelen, vogels en andere dieren te zien zijn

Entree:
Volwassenen: € 12,00
Kinderen 0 t/m 3 jaar: GRATIS
Kinderen 4 t/m 11 jaar: € 7,00
Jeugd 12 t/m 18 jaar: € 9,00
Gezinskaart: € 36,00

Bezoekadres: Museon, Stadhouderslaan 37, 2517 HV Den Haag

Meer informatie: www.museon.nl