FacebookEvent

Austerlitz

Donderdag 20 april – 19.00 uur – Vanaf € 6,50

ProDemos organiseert in samenwerking met het Haagse Filmhuis een film en een debat. De indrukwekkende film ‘Austerlitz’ zal worden vertoond. Deze film laat de Holocaust door de ogen van de bezoekers van concentratiekampen zien. Deze plekken in Europa die een pijnlijke herinnering blijven aan het verleden, zijn open voor publiek en ontvangen duizenden toeristen per jaar.

Sergei Loznitsa plaatste zijn camera midden tussen de stroom toeristen die de concentratiekampen van Dachau en Sachsenhausen bezoeken. Hij observeert hun gedrag: de stelletjes in zomeroutfits die een selfie maken voor de poort, de vrouw die poseert voor een van de ovens, de man die rustig zijn nootjes eet als hij het ergste deel van het vernietigingskamp binnentreedt.

De beelden roepen de vraag op of het nog mogelijk is om de Holocaust passend te herdenken. Is een concentratiekamp een spektakel geworden? Waarom gaan mensen naar de kampen? Waar zijn ze naar op zoek? De titel van de film refereert aan de gelijknamige roman geschreven door W. G. Sebald en is opgedragen aan de herinnering van de Holocaust. Na afloop vindt er een debat plaats over de zin en invulling van herdenken in de huidige tijd.

Entree:
Normaal: € 9,00
65+ € 7,50
CJP: € 7,50
Student: € 7,50
Vriend FHDH: € 6,50

Bezoekadres: Filmhuis Den Haag, Spui 191, 2511 BN Den Haag

Meer informatie: www.filmhuisdenhaag.nl