FacebookEvent

Alternatieve Veiligheidsraad: De robotisering van oorlog

Dinsdag 24 april – 19.30-21.30 uur

In augustus 2017 schreef Elon Musk met honderden robotica-experts een brandbrief aan de Verenigde Naties. Ze maken zich grote zorgen over de toekomst van oorlogsvoering en waarschuwen voor de gevaren van killer robots. “Dit kunnen wapens zijn die terroristen gebruiken tegen onschuldige burgers en wapens die gehackt kunnen worden om zich op ongewenste wijze te gedragen. Als de doos van Pandora open is, wordt het moeilijk die te sluiten.”

Hoe ver staat het met de robotisering van oorlog? Hoe blijven we betrokken bij conflicten als we geen soldaten meer sturen? En wie schatten we humaner in, mens of robot? We onderzoeken deze kwestie met een ‘Alternatieve Veiligheidsraad’. Vijf sprekers vanuit de kunst, politiek, defensie en wetenschap buigen zich – samen met het publiek – over de juridische, ethische en politieke vragen die de robotisering van oorlog met zich meebrengt.

De Britse ex-schaakkampioen David Levy is een van de sprekers. Hij begon met schaken tegen artificiële intelligentie, ontwikkelde prijswinnende chatbot-software, en schreef uiteindelijk een boek over seks met robots. Andere sprekers zijn: Miriam Struyk van PAX, Commodore Frans Osinga, filosoof Sabine Roeser en het publiek. Gezamenlijk buigen zij zich over de morele, politieke en technologische vragen die de robotisering van oorlog met zich meebrengt. Het Nationale Theater zorgt voor een theatrale interventie.

De Alternatieve Veiligheidsraad is een programma van Humanity House, Het Nationale Theater en Clingendael met steun van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, vfonds en Fonds 1818.

Entree:
Regulier: € 7,50
CJP, Studentenpas of 65+ pas: € 4,50
Ooievaarspas: € 3,75

Bezoekadres: Paard, Prinsegracht 12, 2512 GA Den Haag

Meer informatie: www.humanityhouse.org