Gedenkwaardig jubileum Bevrijdingsfestival Den Haag met 59.000 bezoekers

Ruim 59.000 bezoekers kwamen vrijdag naar de tiende editie van het Bevrijdingsfestival Den Haag op het Malieveld en in het gebouw van de Tweede Kamer.

DEN HAAG-BEVRIJDINGSFESTIVALDe jubileumeditie van het gratis toegankelijke evenement was groter dan ooit tevoren met ruim tachtig optredens op negen podia en andere optreedplekken. De nieuwe podia met Haagse artiesten (het Free Stage) en de samenwerking met de Tweede Kamer (3.000 bezoekers) pakten zeer goed uit. Ook de upgrades van de al bestaande kleinere podia, zoals de All-4-Music Dance Area en het Plein van de Vrijheid Podium, voldeden ruimschoots aan de verwachtingen. Overal was het de hele dag flink druk. Dat het toch rustiger was dan vorig jaar kwam volgens de organisatie door de lage temperatuur en doordat het in tegenstelling tot vorig jaar (Hemelvaartsdag) geen vrije dag was.

Opvallend dit jaar was verjonging van het publiek. Exacte cijfers zijn nog niet bekend, maar onze indruk was dat een groter deel van het publiek uit jongeren bestond dan voorgaande jaren. De eigentijdse programmering met meer hiphop en dance wierp zijn vruchten af. En anders dan veel mensen soms lijken te vermoeden, bleken deze jonge bezoekers ook zeer geïnteresseerd in de inhoudelijke boodschap van het festival. De sprekers op het hoofdpodium, de debatten, lezingen en theater in de bussen vanaf het Vfonds Busplatform en de maatschappelijke organisaties op het Plein van de Vrijheid hadden de hele dag over aandacht niet te klagen.

DEN HAAG-BEVRIJDINGSFESTIVALHet festival werd geopend door wethouder Karsten Klein, samen met generaal b.d. Rudi Hemmes, een van de soldaten van de Prinses Irene Brigade die in 1945 Den Haag hebben bevrijd. Burgemeester Pauline Krikke bracht ‘incognito ‘een bezoek aan het festival.

De muziekacts die op het Malieveld het meeste publiek trokken waren dit jaar Sevn Alias, De Staat, Pleun en het DJ-duo GLOWINTHEDARK. In de Tweede Kamer was het vooral bij de optredens van Woezel & Pip en Pleun erg druk.

Het Bevrijdingsfestival Den Haag werd georganiseerd door de R.G. Ruijs Stichting in nauwe samenwerking met de gemeente Den Haag, Nationaal Comité 4 en 5 mei, Festivents en AT Events. Met dank aan Fonds 1818, vfonds, Jupiler, Hilton The Hague, Haeghe Groep, Omroep West, Dunea, Sena, De Haagse Hogeschool, Cremers en Colorworks.

Foto’s: Henriette Guest, Richard Peter Mulder, Eric van Nieuwland, Jeroen Jansen, Party Mania e.a.