FOTOSERIE: Haagse Vrijheidsweken officieel geopend

Vrijdagmiddag zijn de Haagse Vrijheidsweken officieel geopend door locoburgemeester Rabin Baldewsingh. Voor het zesde jaar wordt het Bevrijdingsfestival Den Haag voorafgegaan door een serie activiteiten in de stad. Van debatten, wandelingen en tentoonstellingen tot films, lezingen en concerten.

vrijheidsweken400x400Zo is in het stadhuis een expositie te zien over de Canadese bevrijders van Den Haag in 1945. In de Centrale Bibliotheek is een expositie over verzetshelden. Er komen Vrijheidscolleges met onder anderen Jan Terlouw en rapper Massih Hutak. Op de avond van Dodenherdenking worden bijzondere voorstellingen gegeven in Haagse theaters. Bill Baker’s Big Band treedt op in het Zuiderparktheater.

Er is een apart Vrijheidsfestival voor studenten in de Haagse Hogeschool. Madurodam organiseert een eigen kinderherdenking op 4 mei en de Tweede Kamer houdt op 5 mei een open dag met optredens van acts als Samantha Steenwijk en The Clarks. In de nacht van 4 op 5 mei wordt de Liberty Tour gelopen van Wageningen naar Den Haag.

Gouden fakkelspeldje
De start van de Haagse Vrijheidsweken was in de Centrale Bibliotheek bij de expositie ‘Het gezicht van verzet’. Rabin Baldewsingh, die eerdaags afscheid neemt van de Haagse politiek, werd na afloop onderscheiden met een gouden fakkelspeldje van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en een ‘Matties for live VIP-pas’ voor het Bevrijdingsfestival vanwege zijn jarenlange inzet voor het festival in Den Haag.

Foto’s: Martijn Beekman